Graviola το φρούτο της υγείας και της μακροζωίας από τους ειδικούς - Soursop - Guanabana - Annona muricata - Γκραβιόλα - ΓΚΡΑΒΙΟΛΑ


Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σπόροι γκραβιόλα για φύτεμα

Προϊόντα

Σπόροι Γκραβιόλα (για φύτεμα)

τιμή 4,50 €


Προέλευση Περού
1 φακελάκι με 5 σπόρους

Φυτέψτε το δικό σας δένδρο γκραβιόλα και αποκτήστε καρπούς και φύλλα για εσάς και τους αγαπημένους σας.
Καλλιέργεια γκραβιόλα από σπόρους


Η γκραβιόλα είναι ένα μικρό αειθαλές δέντρο με μεγάλα σκούρα πράσινα και γυαλιστερά φύλλα. Είναι γηγενές δέντρο των τροπικών περιοχών της Νότιας και Βόρειας Αμερικής συμπεριλαμβανομένου του Αμαζονίου. Η γκραβιόλα χρειάζεται υγρό και θερμό κλίμα, αρκετό πότισμα και δεν επιβιώνει σε θερμοκρασίες κάτω των 0°C (32F). Λίγος παγετός αρκεί για να την εξοντώσει.
Φτάνει τα 5 έως 6 μέτρα ύψος και στους τροπικούς, καλλιεργείται σε ένα υψόμετρο τουλάχιστον 1000 μέτρα (μπορεί όμως να καλλιεργηθούν και σε υψόμετρο 300 μέτρων και πάνω) πάνω από τη θάλασσα. Δεν επιβιώνει σε λιμνάζοντα νερά, ενώ οι ρίζες της είναι ρηχές. Επιβιώνει σε όλα τα εδάφη, αλλά προτιμά τα πλούσια με καλή αποστράγγιση εδάφη, με pH από 6.1 έως 6.5. Η γκραβιόλα μεγαλώνει γρήγορα και καρποφορεί συνήθως μετά από πέντε έτη.
Εάν φυτέψετε τη γκραβιόλα σε εξωτερικό χώρο, διαλέξτε ένα ηλιόλουστο σημείο και ποτέ σε θερμοκρασία κάτω των 0°C σε χώμα με καλή αποστράγγιση. Ο ήλιος θα πρέπει να «βλέπει» το φυτό τουλάχιστον τέσσερις ώρες την ημέρα.

Αρχικά, προμηθευτείτε χώμα για φύτευση σπόρων και γεμίστε δοχεία φύτευσης 10 εκατοστών περίπου. Κάντε τρύπες των δυο εκατοστών στο κάθε δοχείο. Τοποθετείστε τα δοχεία σε έναν δίσκο, που θα σας επιτρέψει να ποτίζετε από κάτω.
Ρίξτε ένα σπόρο γκραβιόλα στην κάθε τρύπα. Καλύψτε τους σπόρους με όχι περισσότερο από δυο εκατοστά χώμα φύτευσης. Γεμίστε το δίσκο με δυο τουλάχιστον εκατοστά νερό. Καλύψτε το δίσκο με τα δοχεία με πλαστικό περιτύλιγμα ή μια καθαρή πλαστική διάφανη σακούλα. Τοποθετήστε τον καλυμμένο δίσκο με τα δοχεία σε ένα ζεστό σημείο, όπου θα πρέπει να παραμείνει σε σταθερή θερμοκρασία 23 -26 °C. Κρατήστε τον δίσκο στη σκιά και προσθέστε νερό (πάντα από κάτω) όταν χρειάζεται, ώστε το χώμα να παραμένει υγρό.

Η βλάστηση γίνεται συνήθως σε 14 ημέρες, αλλά μπορεί να διαρκέσει και 30. Μόλις βγουν τα σπορόφυτα αερίστε τα δοχεία σας, χαλαρώνοντας το πλαστικό περιτύλιγμα ή ανοίγοντας μια τρύπα στη σακούλα σας. Διατηρήστε τα επίπεδα υγρασίας και βεβαιωθείτε ότι το χώμα στις γλάστρες δεν στεγνώνει.

Μόλις τα σπορόφυτα της γκραβιόλα φτάσουν στα 25 με 30 εκατοστά ύψος, μετά από 6 έως 8 μήνες, μεταμοσχεύστε τα σε μεγαλύτερες γλάστρες ή κατευθείαν στο έδαφος ανάλογα με το χώρο που έχετε και τη θερμοκρασία της περιοχής σας. Θυμηθείτε το δέντρο δεν επιβιώνει σε θερμοκρασία μικρότερη από τους 0°C.

Μεταφύτευση

Για να αποφύγετε το σοκ που μπορεί να πάθουν τα φυτά σας με τη μεταφύτευση, μπορείτε σταδιακά να εκθέτετε τα δενδρύλλια στον ήλιο ώστε να εγκλιματιστούν. Η καλύτερη περίοδος για τη μεταφύτευση είναι η άνοιξη.

Γεμίστε ένα μεγάλο δοχείο, π.χ. ένα βαρέλι, με μείγμα που να αποτελείται από δυο μέρη τύρφη, δυο μέρη μάργα και ένα μέρος άμμο ή περλίτη. Ποτίστε το χώμα στο δοχείο σας καλά. Εάν φυτεύετε στο έδαφος, οι τρύπες που ανοίγετε θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους γύρω στα 5 μέτρα μεταξύ τους.

Σκάψτε μια τρύπα σε διπλάσιο μέγεθος και βάθος από τα μικρά δοχεία των σπορόφυτων. Προσεκτικά τοποθετήστε τη γκραβιόλα μέσα στην τρύπα. Απογεμίστε την τρύπα με χώμα όπως το παραπάνω μείγμα.

Δημιουργήστε ένα ανάχωμα γύρω στα 5 εκατοστά ψηλό γύρω από το δέντρο. Αυτό θα βοηθήσει στην άρδευση. Ποτίστε το δέντρο χωρίς να χρησιμοποιείτε μεγάλη πίεση στο νερό. Το χώμα θα πρέπει να είναι ελαφρώς υγρό, αλλά όχι μούσκεμα. Αυξάνετε τα ποτίσματα την άνοιξη και το καλοκαίρι και μειώνετε το χειμώνα.

Η γκραβιόλα για να ανθίσει χρειάζεται ξηρό κλίμα. Παρόλα αυτά ίσως μια παρατεταμένη ξηρασία να προκαλέσει υπερβολική πτώση των φύλλων της. Σε αυτή την περίπτωση, συμπληρωματικά ποτίσματα θα ήταν πολύ ωφέλιμα. Ξεβοτανίζετε συχνά. Αρκετό κλάδεμα χρειάζεται επίσης για να διευκολύνει την κίνηση του αέρα και την διείσδυση του φωτός. Η γκραβιόλα μπορεί να ανθίζει όλο το χρόνο, αλλά η κορύφωση της ανθοφορίας της είναι τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Η γκραβιόλα είναι ώριμη να δώσει καρπούς σε πέντε χρόνια από τη φύτευσή της. Οι καρποί συγκομίζονται όταν βρίσκονται σε πλήρη ωρίμανση, δηλαδή όταν τα αγκάθια τους ξεπεταχθούν και το λαμπερό τους πράσινο χρώμα γίνει αχνό πράσινο ή κιτρινοπράσινο. Όλα τα φρούτα δεν ωριμάζουν ταυτόχρονα στο δέντρο.

Αναζήτηση

Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού